23:03 26.11.2004 ВебмастерПред. / След.  закрыть окно
Виступ голови облдержадміністрації Є.П.Кушнарьова на надзвичайній ХІХ сесo
Шановні депутати, шановні харків’яни!

В Україні склалася надзвичайна ситуація, іде повзуча позаконституційна революція. На заході України захоплені державні органи влади, фактично конституційна державна влада вже не функціонує. В Чернігові відбулося перше зіткнення натовпу з правоохоронними органами. В Києві захоплюються будинки державних установ, блокована робота Адміністрації Президента, Верховної Ради, Кабінету Міністрів. Ми на крок від страшних подій, які, якщо ситуація не буде вгамована, можуть закінчитися тільки громадянською війною.

Так сталося, що результати президентських виборів поділили і політичну еліту, і суспільство навпіл. Практично, враховуючи масштаби України, кількість населення, кількість голосів, що віддані „за” переможця, за даними ЦВК, і кількість голосів „за” його опонента - дуже близькі. Відтак кожна сторона вважає себе переможцем. Шлях тут один - виключно в конституційному і законному полі шукати вихід з цієї кризи, приймати відповідні законні рішення і діяти згідно з цими рішеннями.

Фактично ще не завершена процедура утвердження в посаді нового Президента. Відбулося лише повідомлення Центральної виборчої комісії, далі згідно з законом вся інформація повинна бути надрукована в газетах „Урядовий кур’єр” та „Голос України”, і лише після цього не пізніше, ніж на 30 день, може проводитися інаугурація - після прийняття присяги новий Президент є діючим головою держави. Але сили, які представляють Віктора Ющенка вирішили питання на свій розсуд, проголосивши його Президентом на майдані. Це важко зрозуміти, особливо з огляду на неминучі наслідки таких дій.

Ще два дні тому, виступаючи з цієї трибуни перед вами, я абсолютно щиро закликав обидві сторони, в першу чергу, сісти за стіл переговорів і разом шукати вихід з цієї дуже складної ситуації. Цей вихід може бути різним, як може бути різним і ім’я наступного Президента. Але тільки обраний законним шляхом Президент може бути легітимним, визнаним народом України і світовим співтовариством. На жаль, цього не відбувається.

Ще два дні тому я з повною щирістю гарантував всім харків’янам законне волевиявлення в формах, які дозволяються та які не чинять перепон і не заважають тим, хто мають іншу думку. І ми бачили з вами два дні на майдані Свободи два постійно діючих наметових містечка, два мітинги, де люди агітували, переконували один одного, вірили в перемогу власного кандидата, а головне, не вчиняючи ніяких незаконних дій, сподівалися і чекали законних рішень.

На жаль, сьогодні зранку ситуація почала розвиватися зовсім іншим шляхом. До мене надійшов документ від людини, яку я знаю особисто і яка, до речі, дотримується інших поглядів і відверто підтримувала і підтримує Віктора Ющенка. Але це викликає у мене лише повагу. Це порядна і інтелігентна людина, яка розуміє, до якої межі ми підійшли. Ця людина надала мені документ, який розглядався сьогодні в штабі Ющенка і який був фактично реалізований на мітингу о 14-й годині на майдані Свободи.

В області створений так званий Національний комітет порятунку на чолі з народним депутатом Матвієнком, який, до речі, ніколи не жив на Харківщині і ніякого відношення до нас не має. Такий собі експортований український Че Гевара. Не буду цитувати все, що тут є, хоча він заслуговує, мабуть, на те, щоб його надрукувати. Хочу наголосити на головному, на чому базуються мої подальші висновки та пропозиції.

Основне завдання комітету - організація підтримки всеукраїнського страйку. Заходи - блокування всіх артерій життєдіяльності Харківського регіону. У кожному районі створюються комітети порятунку, утримувати загострену ситуацію до передачі влади Ющенку, направляти надійних людей у Київ, організовувати їх зміну, при цьому приділити особливу увагу надійності, спортивній підготовці та бойовим якостям. І далі - взяти в облогу будинок облдержадміністрації, змусити Кушнарьова піти у відставку. Решту пропускаю.

Не хвилювання щодо відставки покликало мене сьогодні на цю трибуну, шановні мої колеги та харків’яни, а почуття відповідальності за долю моєї рідної Харківщини, мого рідного Харкова, 1 мільйона 260 тисяч жителів нашої області, що підтримали Януковича, а не підтримали Ющенка. Вони сьогодні у великій тривозі за свою долю, за долю своїх дітей, тому що погрози, які лунають щодня, щогодини з екранів телебачення, заклики до повалення влади, які неминуче призведуть до трагедії, не можуть не хвилювати людей.

У мене нема сумніву, що Харківщина не заслуговує на таку долю. Ми були прикладом справжньої демократії у 90-ті роки, і я пишаюся тим, що брав у цьому участь, і мені сьогодні не соромно дивитися в очі ані своїм прихильникам, ані тим, хто був тоді моїм супротивником. Ми здійснили широкомасштабні політичні, соціально-економічні перетворення, але жодної краплини крові не пролилося на харківській землі, жодна людина не була ображена, жодна людина не хвилювалася за своє життя.

Сьогодні ситуація зовсім інша. У цей відповідальний час я готовий взяти на себе всю повноту і влади, і відповідальності за долю Харківщини. Виходячи з того, що народ і тільки народ згідно 5 статті Конституції є єдиним джерелом влади, і цей народ, що проживає на Харківщині, - а це 3 мільйони людей і 2 мільйони 300 тисяч виборців - саме нас з вами обрав вищим народним органом влади на Харківщині, я пропоную зосередити всю повноту влади на Харківщині в обласній раді, створивши для забезпечення управлінських, виконавчих функцій виконавчий комітет обласної ради.

У повному погодженні з усіма моїми однодумцями, в першу чергу, з Олексієм Миколайовичем Колєсніком, який є на сьогодні головою ради, який є моїм товаришем, і саме за його пропозицією я прошу вас обрати мене на цей складний час головою обласної ради і головою виконавчого комітету, що ми утворюємо, надавши нам всю повноту влади і відповідальності за збереження миру та спокою, повного життєзабезпечення в межах Харківської області. Ми це в змозі зробити і дати, таким чином, політикам у Києві можливість знайти мирний вихід з цієї найскладнішої ситуації.

Кожний має право на свою думку. І я поважаю кожну думку. Ніколи не переслідував нікого за переконання і ніколи до цього не дійду. Але буду жорстко стояти і протидіяти будь-яким спробам вийти за межі закону, спробувати нав’язати свої політичні уподобання силою іншим, ризикуючи при цьому спокоєм, життям і здоров’ям людей. Якщо цей підхід ті, хто сьогодні вважає себе прихильниками Віктора Ющенка, приймають, вони можуть продовжувати і переконувати інших, і проводити мітинги, і все інше, що не заборонено нашими законами. Якщо ж будуть хоч якісь спроби зазіхнути на порядок, майно, життя, такі дії будуть жорстко припинені. У мене вистачить і досвіду, і впевненості, і відповідальності.

Шановні друзі! Це іспит, це надзвичайний іспит, який випав на нашу долю, який випав і на мої плечі. Коли я виходив декілька хвилин тому з свого кабінету, я попросив підтримки у Матері Божої. Ми утримаємо ситуацію. Все буде гаразд. Я в це вірю, я це зроблю!
  См. подробности